Sakarya Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi ve paydaşı PIEES, belirlenen amaçları doğrultusunda belli aralıklarda çalıştay, söyleşi, seminer, sempozyum ve kongre çalışmaları yapmakta, elde edilen bilimsel verileri yayınlamakta ve bilim aleminin hizmetine sunmaktadır. İlki Kamaniçe’de gerçekleştirilen kongrelerin ikincisi Kiev’de (CIEES 2018) Taras Şevçenko Üniversitesi işbirliği ile üçüncücü ise Üsküp’te (CIEES 2019) Türk-Balkan Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmiştir. Covid-19 salgını nedeniyle “Doğu Avrupa Tarihinde Kilise’nin Rolü” temalı kongremiz ise çevrimiçi ortamda gerçekleştirilmiştir. Periyodik ve süreklilik taşıyan bu kongrelerin 5. sinin İzmir Demokrasi Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilmesi planlanmıştır.
PIEES kongrelerinin her birinin çalışma konuları, tarihi perspektif içinde ve Doğu Avrupa ile sınırlı kalmak şartıyla, belirli ana temalar çerçevesinde belirlenmektedir. Bu bağlamda, 2022 CIEES’in ana teması, “Doğu Avrupa’nın Sosyal ve İktisadi Tarihi” olarak belirlenmiştir.
Platform, bu ana tema temelinde aşağıda çerçevesini sunduğumuz konularda etkinliğe katkıda bulunmak isteyen araştırmacıların katılımlarını beklemektedir. Çevrimiçi ortamda gerçekleştirilecek kongremizde, sunulacak tebliğlerin ana tema çerçeve içinde olması beklenmektedir. Bu temanın dışında sunulması teklif edilen bildiriler maalesef değerlendirmeye alınmayacaktır.
CIEES 2022’NİN GENEL ÇERÇEVESİ
Nüfus
Göç
Yerleşme
İsyanlar ve Eşkıyalık
Iktisadi Faaliyetler (Ticaret, Hayvancılık, Madencilik, Tarım)
Para ve Ölçü Birimleri
Vergi
Sosyal Kurumlar
Eğitim Kurumları
İnançlar
Halk Kültürü
Kültürel Etkileşim
Sanat
Fikir Hareketleri
Esnaf Teşekkülleri